تاثیر شبکه های اجتماعی  و رسانه های مجازی بر شکل گیری جنبش های جدید

تاثیر شبکه های اجتماعی  و رسانه های مجازی بر شکل گیری جنبش های جدید

 

وسایل ارتباطی زمینه ساز وقوع تحولات در داخل کشور ها به موازات اثر گذاری آن در نظام بین المللی شده اند.

جامعه مجازی بین المللی جنبه کاملا شفاف و شیشه ای به خود گرفته که هیچ مساله ای از چشم افراد و گروه ها پنهان نمی ماند و به سرعت در اختیار همه قرار می گیرد.

برقراری ارتباط از طریق اینترنت و فضای مجازی برای جنبشهای جدید سیاسی – اجتماعی ایده ال است. این روش غیر متمرکز بوده و قابلیت کنترل کمتری دارد و هویت افراد به راحتی فاش نمی شود . امکاناتی نظیر پست الکترونیک، اتاق های گفت و گوی اینترنتی، گروه های الکترونیک و…از جمله این امکانات هستند.

بارزترین ویژگی فضای سایبر، دسترس پذیر ساختن سریع و حداقل هزینه کلیه اطلاعات آن لاین است که بسیاری از نمونه های آن را در وبسایت های جهانی اینترنت شاهد هستیم.

مهمترین دلایلی که سبب کاربرد وسیع این شبکه ها، فضا و رسانه های مجازی در انقلاب ها و جنبش های جدید می شود به شرح زیر است:

1- بدون مرز بودن فضای سایبر

2- کاهش هزینه اقدامات

3-تامین راحت امکانات و عوامل مورد نیاز برای اقدام

4-انعکاس جهانی اقدامات جنبش

5- امکان هماهنگی لحظه ای با ضریب اطمینان بالا

6-امکان جذب حامیان از سراسر جهان

محمد بوعزیزی ، قهرمان انقلاب تونس جوان 26 ساله ای است که به تازگی از دانشگاه با مدرک لیسانس فارغ التحصیل شده بود .بر اثر خشمی که از تحقیر ماموران برانگیخته شده بود ، به سیم آخر زد و وسط خیابان خودش را آتش زد و مکتب خودسوزی فیس بوکی را تاسیس کرد. براساس روایتی ، او پیش از خود سوزی پیامی برای مادرش روی فیس بوک گذاشت که بدین شرح است:((مادر من دارم می روم مسافرت ، سرزنش فایده ندارد، در راه گم شده ام ،

فیس بوکی های ساحل جنوبی مدیترانه را از این رو به آن رو کرد. از همان روزها بود که گروهی از جوانان تونسی با راه انداختن یک صفحه فیس بوک و تبدیل آن به منبع اصلی اخبار، اعتراض و تظاهرات مردم_که پس از خود سوزی بو عزیزی به جوش آمه بودند_به سرنگونی دیکتاتوری این کشور کمک کردند.

یعنی حدود یک ماه پس از خودسوزی بوعزیزی یکی از سازمان دهندگان اصلی این صفحه گفت که در روز هیجده ساعت از وقت خود را برای

فردای سقوط بن علی چهار نفر در الجزایر، کشور ساحلی دیگری در جنوب مدیترانه ، به تقلید از روش بوعزیزی خود سوزی کردند. در مصر نیز یک نفر در مقابل مجلس الشعب خود را سوزاند. دو تن دیگر نیز در جاهای دیگر مصر خود را آتش زدند. در این بین در موریتانی نیز خود سوزی ای از این دست رخ داد و معلوم نیست که روشی که بوعزیزی به کار برد طرفداران بیشتری پیدا نکند .