بزرگترین تشکل اقتصادی جامعه ایران کجاست؟
اصناف و بازار به عنوان بزرگترین تشکل اقتصادي جامعه در مقايسه با ساير بخشهاي ديگر اقتصادي، از گستره، جمعيت و تأثيرگذاري بيشتري در جامعه ايران برخودار هستند. در واقع این قشر در حوزههاي مختلف، علي الخصوص در بخش تولید، به عنوان بنگاههای کوچک اقتصادی و شبکه توزیع كالا و خدمات و به عنوان آخرين حلقه اقتصادي و به لحاظ ارتباط مستقيم با مصرفکنندگان، از ابعاد گوناگون دارای اهمیت است. اين جایگاه و اثرگذاری شامل ساير بخشهاي سياسي – اجتماعي و فرهنگي جامعه ايران در طول تاريخ و ادوار گذشته نیز بوده است.
نقش و جایگاه اقتصادی اصناف:
- سه میلیون واحد صنفی در 1850 عنوان و رسته صنفی
- بیش از 6 میلیون و 100 هزار نفر شاغل در اصناف (به طور متوسط در هر واحد صنفی دو نفر)
- با احتساب متوسط تعداد افراد هر خانوار (متوسط هر خانواده سه، ممیز هشت دهم درصد)، مجموعاً 23 میلیون نفر از جمعیت ایران معادل 30 درصد، از طریق فعالیتهای صنفی ارتزاق مینمایند.
- سهم 17 درصدی در تولید ناخالص ملی
- سهم در ایجاد اشتغال بیش از 47 درصد
- تقریباً نزدیک به 95 درصد توزیع کالا در کشور بر عهده واحدهای صنفی کوچک
- سالانه 500 میلیون دلار صادرات غیرنفتی ( با احتساب خدمات هتلداری در صادرات ظرفیت 2 میلیارد دلاری)
- در مبحث طرح تحول اقتصادي، اقتصاد مقاومتی و خصوصاً اجراي قانون هدفمندسازي يارانهها، نقش اصناف در ابعاد مختلف از جمله كمك به ثبات قيمتها در بازار از طريق كاهش سود قانوني خود، همراهی در ایجاد آرامش رواني بازار و پذيرش مسئوليتهای بازرسی و تنظیم بازار توسط تشكلهاي صنفي و نظارت بر مجموعههای تابعه، مهم و بارها مورد اشاره و تقدير مسئولين ارشد نظام قرار گرفته است.
- با توجه به تأکید رهبر معظم انقلاب به مصرف کالاهای داخلی، اصناف و بازاریان در دوره تحریمهای ناجوانمردانه سعی کردند نیاز مردم را تا حد امکان در داخل کشور تأمین کنند و در این زمینه نقش کلیدی داشته و با ارائه محصولات داخلی و توزیع به موقع به بازار توانستند تا حد قابلتوجهی ضمن ثبات قیمت محصولات، در نبرد با تحریمها موفق باشند.
- اجازه تأسیس کسب و کار و پذیرش اعضای جدید، مشورتدهی به حکومت در تعیین قیمت و تثبیت آن در راستای تنظیم بازار، نظارت بر کیفیت کالای تولیدی و خدمات صنف، ایجاد شهرکهای صنفی، خروج صنوف آلاینده از مناطق مسکونی، اجرای امور و سیاستهای دولت، کمک در تشخیص میزان مالیات و تعیین مالیات هر صنف و مذاکره با دستگاه حکومت در موارد اختلاف و زمینههای همکاری از جمله کارکردها و وظایف تشکلهای صنفی است.
وظیفه امروز اصناف
اصناف همچون دوران دفاع مقدس با تفکر جهادی، حلّال مشکلات اقتصادی و یاریگر نظام اسلامی باشند. امروز بهکارگیری مبانی اقتصاد اسلامی تا تحقق کسبوکار حلال و بازار منطبق با احکام دینی و ارزشهای انسانی از وظایف اصناف و بازاریان متعهد است. عصاره زحمات دولتمردان و سرمایهگذاران و تولید کنندگان از مجرای اصناف و بازار به مردم ارائه میشود، بنابراین باید احساس رضایتمندی مردم در ارائه کالا مورد توجه این گروه از جامعه باشد. البته امروزه اعتماد مردم به این قشر به این معنا است که این گروه توانسته اند به وظایف خود در قبال ملت به خوبی عمل کنند.
امروز یک موضع مهم کشور موضوع تحریم و پساتحریم است. اصناف میتوانند با برنامهریزی بهتر در جهت اشتغال و جلوگیری از واردات بیرویه همچنین پرهیز اختلافات و باندبازی و گروهبازی و سیاسیکاری جامعهای متحد و متفق و یکپارچه و در خدمت هدفهای اسلامی و نظام اسلامی باشند و مطابق با شعار امسال همگام و همراه با دولت تدبیر و امید عمل کنند.