نقش اصناف در بزنگاه‌های مختلف اجتماعی و سیاسی

اصناف آخرين حلقه اقتصادی

بخش اول

اصناف كشور در مقايسه با ساير بخش‌هاي ديگر اقتصادي، از گستره‌، جمعيت و تأثيرگذاري بيشتري در جامعه ايران برخودار هستند. در واقع این قشر به عنوان آخرين حلقه اقتصادي و به لحاظ ارتباط مستقيم با آحاد مردم‌، از ابعاد گوناگون‌، بويژه بازخورد مسایل و مشکلات سایر بخش‌های اقتصادي دارای اهمیت (سياسي – اجتماعي و…) است. نقش اصناف در حوزه‌هاي مختلف، علي الخصوص در بخش تولید‌، به عنوان بنگاه‌های کوچک  اقتصادی و شبکه توزیع كالا و خدمات، همچنین ارتباط مستقيم با مصرف كنندگان، دارای اهمیت خاص و ویژه است.

 

نقش اصناف در بزنگاه‌های مختلف اجتماعی و سیاسی

اصناف در بزنگاه‌های سیاسی و اجتماعی نقش غیر قابل انکار و مؤثری ایفا کردند؛ تا جایی که کارکردهای گسترده اصناف سبب شده است که این تشکل‌ها به عنوان یک نهاد مدنی نقش میانجی بین دولت و بخش خصوصی را به خوبی ایفا کنند.

نقش اصناف‌، در بزرگداشت مناسبت‌هاي ملي و مذهبي؛ حضور فعال و اعلام موضع در موضوعات مختلف سياسي – اجتماعي؛ برپايي مراسم جشن و سرور يا عزاداري در مناسبت‌هاي مختلف بويژه ايام ولادت يا شهادت شخصيت‌هاي برجسته ديني‌،‌ آن‌قدر پررنگ و مهم است كه نمي‌توان از ذكر آن‌ها غافل شد. امروز نیز اصناف در زمینه حفظ شعائر دینی به عنوان مردمی‎ترین عضو فعالان اقتصادی جامعه، مسئولیت تأمین بخشی از مبلغ مورد نیاز برای بازسازی بارگاه معصومین در سامرا و کاظمین را بر عهده گرفته که خوشبختانه اعضای تحت پوشش اتحادیه‌های ذیربط همکاری صمیمانه‌ای را در این زمینه داشتند.

در زمینه سیاسی نقش اصناف بارز و مورد توجه می‌باشد. آن‌ها بارها در هنگام بحران‌های سیاسی، دستخوش انواع گرفتاری‌های ناشی از این تلاش‌ها و فعالیت‌ها گردیدند. اصناف و پيشه‌وران مهم‌ترين تشكل اجتماعي، صنفي و سياسي را در گذشته به وجود آورده بودند و در برخي دوره‌ها هنگام بحران‌هاي سياسي و اجتماعي به صورت متشكل اقدام مي‌كردند، كه يكي از این اقدام‌ها تعطيل كردن بازار بود.

از ديرباز‌، بازاريان و كسبه به لحاظ موقعيت ويژه‌اي كه در جامعه دارا بوده‌اند‌، مورد توجه حاكمان‌، دولتمردان و شخصيت‌هاي بزرگ ديني و مذهبي بوده و خود نيز به‌ عنوان پشتيبان حركت‌هاي اصلاحي و مردمی، همواره در كنار شخصيت‌هاي مقبول جامعه و وقايع مهم تاريخي بخوبي نقش‌آفريني كرده‌اند‌.

در گذشته فضای بازار تنها به دادوستد و بازرگانی اختصاص نداشت، بلکه به عنوان مهمترین شاهراه حیاتی شهر، برخی از عناصر شهری مانند مسجد جامع، مدرسه‌های مذهبی، خانقاه، گرمابه و سایر تأسیسات و فضاهای مهم شهری را در خود جای می‌داد و در امتداد خود با مراکز اداری – حکومتی ارتباط داشت. به همین جهت، محوری مهم در حیات اجتماعی شهر بود.

 

رفتار بازار در تاریخ معاصر ایران به این صورت دسته‌بندی می‌شود:

  1. دوره قیام تنباکو (1268ش)؛ جلوگیری از ورود عوامل انگلیسی به کشتزارهای تنباکو، آتش زدن انبارهای تنباکو، نوشتن عریضه و اعزام نماینده به شاه و تعطیلی بازار که نتیجه آن، بی‌تفاوتی اولیه و کشتار تظاهرکنندگان و لغو امتیاز تنباکو بود.
  2. قضیه «نوز» بلژیکی (1278ش)؛ اعتراض و تحصن در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی به رهبری حاج‌محمداسماعیل مغازه‌ای و حاج‌علی سلف‌فروش که نتیجه آن، توجه نکردن اولیه به اعتراض و وعده برکناری «نوز» بود.
  3. تنبیه تاجران قند (1285ش)؛ بسته‌شدن مغازه‌ها، تعطیلی بازار و تجمع و درگیری در مسجد شاه.
  4. نهضت مشروطه (1285ش)؛ بست‌نشینی، تظاهرات و تحصن، لغو تیولداری، ایجاد نظام انتخاباتی صنفی و کسب 42 کرسی از 100 کرسی مجلس.
  5. دوره ملی‌شدن صنعت نفت (1332- 1329ش)؛ حمایت از مصدق در انتخابات دوره چهاردهم مجلس، تهدید به تعطیلی بازار و فشار به مجلس سنا برای دادن رأی اعتماد به مصدق.
  6. دوره کودتای 28 مرداد 1332؛ بخش میانی بازار از مصدق حمایت کردند و بعد از کودتا نیز مغازه‌های خود را بستند، ولی تجار ثروتمند و رده‌های پایین بازار از سلطنت حمایت کردند. بازاری‌ها نسبت به بقیه گروه‌ها بیشترین دستگیری و کشتار را داشتند. دولت، تشکیل شورای عالی اصناف را به صورت مشروط اجازه داد و نماینده دولت، رئیس افتخاری شورای عالی اصناف بود.
  7. قیام 15 خرداد 1342؛ اعتراض بازار، توسعه شورای عالی اصناف تهران به 110 صنف مختلف . 120هزار عضو که زیر نظر حکومت بودند.
  8. دوره انقلاب اسلامی (1357-1356)؛ تدارک دو سوم تظاهرات و راهپیمایی‌ها توسط بازاری‌ها و روحانیان، تأمین مالی جنبش انقلابی با تشکیل 45 کمیته رفاهی، تعداد زیادی از شهدای انقلاب اسلامی از رده‌های پایین و متوسط رو به پایین بازاری‌های جوان و اعضای خانواده ‌آن‌ها بودند. جایگاه ویژه اصناف در انقلاب تا آنجا حائز اهمیت بود که حضرت امام(ره) اصناف را بازوان ستبر انقلاب خواندند.
  9. انقلاب اسلامی:

دهه‌های 1340 و 1350 هجری شمسی شاهد زورآزمایی گاه و بیگاه اصناف و بازاریان با بخش‌های مختلف حکومت بود. در دستگاه دولتی، گرایش به مداخله در امور مربوط به حوزه‌های اصناف و بازاریان غلبه داشت. این امر لایه‌هایی از بازاریان و اصناف را به عرصه مخالفت با حکومت و مشارکت در زمینه‌سازی برای وقوع انقلاب اسلامی در 1357 سوق داد. اصناف بازارهای تهران و شهرهای بزرگ در وقوع انقلاب اسلامی ایران مشارکتی فعال داشتند.